Geschiedenis

In 1960 is “De Borgergroep” opgericht, aanvankelijk alleen met Verkenners – jongens van 12-16 jaar. Twee jaar later werd er ook een welpenhorde opgericht (jongens van 8-12 jaar). Vanaf het begin van haar bestaan heeft “De Borgergroep” (genoemd naar de Jouster geleerde Elias Annes Borger) veel steun ondervonden van de Hervormde Gemeente o.a. door het bieden van onderdak. De wens om een eigen troephuis te hebben, kon in 1966 worden gerealiseerd. Dankzij de diaconie van de Hervormde Gemeente kreeg de groep de gelegenheid om naast “De Brug” een eigen honk te bouwen. Door het vergaren van een behoorlijk aanvangskapitaal en met subsidies van overheid, kerk, andere instellingen en verdere giften en bijdragen van zakenvrienden en particulieren kon in december 1966 het eigen troephuis officieel worden geopend.

In 1980 werd ook begonnen met een meisjesgroep (Kabouters, leeftijd 8-12 jaar). Gestart werd met twaalf meisjes en twee leidsters. Een jaar later kwam er ook een groep “padvindsters” bij, dat zijn meisjes van 12-16 jaar. Dat het zolang geduurd heeft, voordat er meisjesgroepen zijn gekomen, lag aan het feit, dat men er niet eerder in slaagde leidsters aan te trekken. De padvinders begonnen ook met twaalf meisjes.

 

De Borgergroep is in oorsprong opgericht als een Christelijke Padvindersgroep. In de loop der jaren is het predicaat Christelijk verdwenen en een Padvindersgroep is het niet meer sinds 1973. In dit jaar zijn alle Nederlandse Scoutingorganisaties samengegaan in Scouting Nederland.

 

Om de groep te onderscheiden van andere groepen wordt er bij De Borgergroep een geel-blauwe das gedragen naar de kleuren in het wapen van Joure.

 

Sinds 2002 is de Borgergroep gevestigd aan de Koarte Ekers in Joure in het clubgebouw Twaresom.
Tegenwoordig heeft Scouting De Borgergroep vijf speltakken, nl. welpen, scouts, explorers, radio stam en stam.